DouceProvence 10 min. 15 min.

S1750019       L’Aïoli to najbardziej znany ze wszystkich  sosów  prowansalskich. Towarzyszy zimnym mięsom i rybom ale przede wszystkim stanowi centralną część  prowansalskiego dania par excellence: Le Grand Aïoli à la morue, czyli Wielkiego Aïoli z dorszem.

 

Składniki na 4 osoby:

S1750002Sos:

  • czosnek: 8 dużych ząbków
  • żółtka: 2
  • oliwa z oliwek: 250 ml
  • sól, pieprz
  • moździerz (najlepiej marmurowy, ale drewniany też może być)

 

 

 

Jarzyny:S1750006

  • kalafior: 4 różyczki
  • zielona fasolka: 300 gr
  • kapusta zielona: 1 spory kawałek
  • marchewki:4
  • ziemniaki:4

 

 

Jajka:4 ugotowane na twardo

 

S1750007

 

 

 

 

 

 

Dorsz: 1 kg

S1750004

 

 

 

 

 

 

Sposób wykonania:

  1. Solonego dorsza moczyć w zimnej wodzie przez 48 godzin, wodę zmienić 3 razy.
  2. Do moździerza włożyć pokrojony czosnek i sól. Utrzeć na miazgę. Cały czas mieszając  dodawać powoli  żółtka. Kiedy masa będzie już jednolita zacząć wlewać  po kropelce oliwę. Proces wykonania jest identyczny jak przy preparowaniu majonezu: oliwę wlewamy cienkim strużkiem i nieustannie mieszamy aż do uzyskania gęstej masy.
  3. W tak zwanym międzyczasie gotujemy nasze jarzyny w osolonej wodzie. Idealnie byłoby to zrobić na parze.
  4. Dorsza zanurzamy w letniej wodzie, doprowadzamy do wrzenia. Natychmiast wyłączamy ogień i przetrzymujemy rybę w gorącej (nie wrzącej!) kąpieli przez 10 minut.
  5. Rybę , jarzyny i obrane jajka na twardo podajemy na uprzednio ogrzanym półmisku. Sos Aïoli stawiamy w moździerzu. Białe, schłodzone wytrawne wino będzie się dobrze komponować. My na dzisiejsze śniadanie wybraliśmy lampkę mocno wytrawnego  szampana.

S1750012