DouceProvence 10 min. 50 min.

 

bakłażany z pomidorami

 

Oto najprostszy i najsmakowitszy sposób na bakłażany z pomidorami: prowansalska Bohémienne.

 

Składniki:

  • bakłażany : 3
  • cebule : 2
  • pomidory : 4
  • oliwa z oliwek : 2 łyzki
  • czosnek : 6 ząbków
  • zioła prowansalskie, liść laurowy…
  • sól, pieprz

 

bakłażany z pomidorami

Pokrojona cebule szklimy na oliwie, dodajemy pokrojone w kostkę bakłażany i pomidory oraz ząbki czosnku w całości ze skórka. Dodajemy liście laurowe i zioła prowansalskie. Solimy i pieprzymy.

 

bakłażany z pomidorami

Przykrywamy garnek i dusimy na bardzo małym ogniu przez około 50 minut. Od czasu do czasu sprawdzamy, czy potrawa nie przywarła do dna i delikatnie mieszamy, ewentualnie możemy dodać parę kropli wody. Warzywa maja być uduszone ale w żadnym razie nie rozgotowane!

 

 

bakłażany z pomidorami

Wyciągam liście laurowe, dekoruję listkami świeżej bazylii i podaję. Pa pa!

Warzywa psiankowate 2015