DouceProvence 10 min. 15 min.

S2240023

 

 

Majowe kwiaty akacji w aromatycznej czarnej czekoladzie na delikatnym chrupiącym spodzie. Finezja i smak.

 

 

Składniki:

  • czekolada ciemna, minimum 70% kakao : 100 gramów
  • masło: 2 łyżeczki
  • czerwona, łagodna mielona papryka: 1 szczypta
  • świeże kwiaty akacji z łodyżkami: 10
  • ciasto à filo lub bardzo cienkie ciasto kruche : 1 arkusz

 

 

S2240006

 

 

 

Z ciasta wykrawamy podłużne ciasteczka, smarujemy żółtkiem i zrumieniamy w piekarniku.

 

 

S2240008

Czekoladę z masłem rozpuszczamy na minimalnym (!!!) ogniu, nieustannie mieszając drewniana łyżką aż do uzyskania gładkiego, błyszczącego kremu.

 

 

S2240009

Dodajemy szczyptę słodkiej papryki i dokładnie mieszamy.

 

 

S2240012

Kwiaty zanurzamy w czekoladzie z obu stron. Najlepiej posłużyć się szczypcami. Kwiaty oblane czekoladą układamy na chrupiących ciasteczkach.

 

 

S2240016

 

 

S2240013

 

Z czekoladową nutą