DouceProvence 10 min. 80 min.

S4810015

 

Kurczak po śródziemnomorsku to nadzwyczaj smakowity, oryginalny i prosty sposób na kurczaka. Przywiozłam ten przepis z Libanu, ale  w różnorakich wersjach jest znany w kuchniach całego basenu Morza Śródziemnego. U nas w Prowansji również.  Jak większość dań w sosie, jest bardziej pyszny następnego dnia po przygotowaniu, ochłodzeniu, odstaniu i ponownym podgrzaniu. Do jego przygotowania będzie nam potrzebny kumin w proszku, zwany inaczej kminkiem tureckim, do kupienia w Polsce  na przykład w Carrefour i  delikatesach „Piotr  i Paweł”.

 

S4810001

Składniki dla 4 osób:

  • kurczak podzielony na 8 części: 1
  • kumin w proszku: 2 łyżki
  • sok z cytryny: 8 łyżek
  • woda: 200 ml
  • cebule: 2 duże
  • olej z oliwek: 2 łyżki
  • rodzynki: 2 spore garście
  • sól, pieprz

 

kurczak po sródziemnomorsku

Kawałki kurczaka podsmażamy na łyżce oleju z obu stron. Powinny być lekko złotawe.

 

kurczak po śródziemnomorsku

Mięso zdejmujemy z patelni, dodajemy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy cebulę na małym ogniu.

 

kurczak po śródziemnomorsku

Gdy cebula jest już ładnie zeszklona, dodajemy do niej kawałki mięsa, solimy i lekko pieprzymy.

 

kurczak po środziemnomorsku

Danie posypujemy w miarę równomiernie kminkiem tureckim.

 

S4810007

Dolewamy sok z cytryny.

 

kurczak po śródziemnomorsku

Wsypujemy rodzynki.

 

S4810009

Wlewamy wodę.

 

S4810010

Przykrywamy garnek i dusimy na bardzo małym ogniu przez około 80 minut. Od czasu do czasu podlewamy kawałki mięsa sosem.Jeżeli zbytnio wyparował, dodajemy odrobinę wody. Sprawa podstawową jest tutaj wielkość ognia. Powinien być minimalny, tak, aby danie powoli dusiło się, a żadnym wypadku nie wrzało ani bulgotało! W takim wypadku mięso stałoby się twarde jak podeszwa, a sos wyparowałby.

 

S4810013

Nasz kurczak jest już gotowy. Pachnie wybornie. Podam go z ciemnym ryżem(przepis na Pilaf w spisie treści) i z białym prowansalskim winem. Smacznego!