DouceProvence 10 min. 80 min.

kurczak pieczony faszerowany chlebem czosnkowym: pyszne!

Któż z nas nie potrafi przyrządzić pysznego pieczonego kurczaka? Poza tym te wszystkie farsze to tylko zawracanie głowy i strata czasu… Też tak myślałam dopóki nie spróbowałam tego przepisu. Niby zwykły pieczony kurczak, a jednak ma w sobie coś szczególnego. Z wierzchu jest chrupiący, jak to kurczak, a w środku kryje pachnącą niespodziankę.  Farsz przygotowuje się w zaledwie dwie minuty. Idealne danie na przywitanie jesieni!

 

Składniki:

  • kurczak: 1
  • czosnek:  kilka ząbków w całości
  • suchy, twardy chleb: kilka kawałków
  • zioła: najlepiej świeże, ja użyłam tym razem estragonu, może być tymianek, majeranek lub np. suche zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • pomidory: 2,3

 

S3450002

 

kurczk pieczony, faszerowany chlebem czosnkowym, pyszne!

Czosnek dzielimy na ząbki, obieramy ze skórki

 

kurzczak pieczony, faszerowany chlebem czosnkowym

Posługując się twardym, suchym chlebem jako tarką, trę czosnek.

 

kurczak pieczony, faszerowany chlebem czosnkowym

Trę czosnek ze wszystkich stron kawałka chleba, mniej więcej jeden duży ząbek na jeden kawałek. W środku średniego kurczaka zmieści się około 4-5 kawałków, akurat tyle, ilu uczestników biesiady przewidziałam.

 

kurczak pieczony, faszerowany chlebem z czosnkiem

Kawałki chleba z utartym czosnkiem wkładam kolejno do wnętrza kurczaka.

 

kurczak pieczony, faszerowany chlebem czosnkowym

Na dnie żaroodpornego naczynia układam gałązki ziół i wlewam pół szklanki wody (zioła powinny być lekko przykryte wodą).

 

S3450009

Kurczaka nacieram solą z dwóch stron, trochę pieprzę, kładę na ziołach i wstawiam do piekarnika o temperaturze 230°C na 40 minut:

 

kurczak pieczony, faszerowany chlebem czosnkowym

Co 20 minut polewam kurczaka sosem i za każdym razem wlewam trochę sosu do środka, na chleb z czosnkiem. To bardzo ważne, inaczej chleb będzie suchy.

 

kurczak pieczony, faszerowany chlebem czosnkowym

Po około 40 minutach wyciągam kurczaka z pieca, polewam sosem, dolewam wody, przekładam na druga stronę. Dodaję do sosu 2 pokrojone pomidory i ewentualnie kilka dodatkowych ząbków czosnku, tym razem w łupinie. Wstawiam do piekarnika na kolejne 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia przewracam kurczaka na drugą stronę i kontynuuję pieczenie. Ewentualnie wstawiam na 5 minut pod grilla (uwaga na przypalenie!!!).

 

 

kurczak pieczony, faszerowany chlebem czosnkowym: pycha!

Nasz kurczak jest gotowy. Pachnie wybornie. Zaraz będziemy go z zapałem konsumować. Wam radzę zrobić to samo. Smacznej kolacji. Pa pa pa!

Drugie życie pieczywa