DouceProvence 10 min. 15 min.

 

 

Króliki w musztardzie z ziołami prowansalskimiPotrzebne nam będą:

  • królik: 1, pokrojony na kawałki
  • musztarda:  3 łyżki
  • cebula: 3 średnie
  • oliwa: 3 łyżki
  • gęsta śmietana: 4 łyżki
  • białe wytrawne wino lub woda: 1 szklanka
  • zioła prowansalskie: 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • ewentualnie: kilka suszonych lub świeżych pomidorów do dekoracji
  1. Podsmażyć  kawałki królika  na oliwie z obu stron na dość mocnym ogniu.
  2. Kiedy mięso będzie dobrze przyrumienione, przełożyć je do dużego garnka. Dołożyć pozostałą oliwę, cebulę pokrojoną w ćwiartki, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Lekko przemieszać.
  3. Wlać szklankę białego wina lub wody i zamknąć garnek.
  4. Dusić na minimalnym(!!!) ogniu około półtorej godziny. Sos ma „perkać”, w żadnym wypadku nie wrzeć. To bardzo ważne, w przeciwnym razie stwardnieje! Od czasu do czasu sprawdzić czy w garnku jest dość płynu i ewentualnie dodać.
  5. Kiedy mięso jest odpowiednio uduszone (sprawdzamy widelcem), przekładamy kawałki na gorący, głęboki półmisek, i  trzymamy w cieple, np. wstawiamy do letniego piekarnika.
  6. W miseczce dokładnie łączymy śmietanę z musztardą i dodajemy, stopniowo i cały czas mieszając, do gorącego  sosu spod królika. Jest to dość kluczowy moment, decydujący o tym czy sos nam się uda czy nie. Otóż, sos musztardowy nigdy nie powinien zawrzeć. Dlatego łączenie musztardy z sosem lepiej przeprowadzać nie na bezpośrednim ogniu, a potem jedynie lekko sos podgrzać.
  7. Podgrzany sos wylać na mięso. Podawać z ziemniakami z wody lub makaronem.