DouceProvence 10 min. 90 min.

S3330025

 

 

 

Królik w musztardzie to danie, które szczegolnie lubię przygotowywać na małą kolację w gronie bliskich przyjaciół. Mięso królika jest delikatne i smakowite, dodatek musztardy, ziół i pomidorów dodaje nieco pikanterii subtelnemu królikowi. Przy jego pieczeniu niezwykle ważna jest temperatura piekarnika. Nigdy nie powinna przekraczać 200°C aby nie zniszczyć delikatnej struktury króliczego mięska. Ważny jest również wybór odpowiedniej musztardy. Ja od lat używam musztardy Dijon i jestem zawsze zadowolona z rezultatu.Istotne jest aby musztarda była dość ostra i o kremowej, jednolitej konsystencji .Idealnym  dodatkiem do królika w musztardzie będzie białe wytrawne wino, zielona sałata (na przykład roszponka), makaron lub ziemniaki z wody. A tak w ogóle to nie zapominajmy, że ten  królik czy jakiekolwiek inne danie jest jedynie pretekstem, żeby się spotkać i spokojnie spędzić  czas z ludźmi, którzy są nam drodzy. I tak naprawdę tylko to jest ważne. Zyczę  Wam dobrego weekendu!

 

 

 

Składniki:

  • królik podzielony na części: 1
  • musztarda Dijon albo inna dobra i ostra musztarda: 4 lyżki
  • pomidory świeże lub suszone, zaprawione w oliwie: 4
  • cebula: 3 średnie
  • czosnek: 6 ząbków
  • świeży rozmaryn  3,4 gałązki ewentualnie 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • białe wytrawne wino: 200 ml
  • sól, pieprz

S3330003

 

krolik w musztrdzie i ziołach prowznsalskich

Mięso podsmażam z obu stron na rozgrzanej oliwie na dość żywym ogniu.

 

 

królik w musztardzie i ziołach prowansalskich

Smaruję dość grubą warstwą musztardy,.

 

królik w musztardzie i ziołach prowansalskich

Dodaję pokrojoną cebulę i ząbki czosnku w łupinie (zdejmuję jedynie pierwszą, wierzchnia skórkę.) Czosnek duszony w ten sposób jest bardzo smaczny, trzyma się w całości, a jednocześnie jest kremowy w środku, idealny dodatek do mięsa.

 

kólik w musztardzie z ziołami prowansalskimi

Solę. Polecam grubą, morską sól. Jest pełna wartości odżywczych.

 

krolik w musztardzie z ziołmi prowansalskimi

Pieprzę.

 

królik w musztardzie i ziołach prowansalskich, pyszny domowy przepis

Polewam oliwą z oliwek i wstawiam do piekarnika o temperaturze 200°C na 30 minut.

 

 

królik w musztardzie i ziołach prowansalskich, pyszny domowy przepis

Po tym czasie wyciągam z piekarnika i pod spód królika wkładam plasterki pomidorów.

 

królik w musztardzie i ziołach prowansalskich, pyzszny domowy przepis

Przykrywam pokrojonymi listkami rozmarynu lub posypuję ziołami prowansalskimi.

 

krolik w musztardzie i ziołach prowansalskich, pyszny domowy pzrepis

Polewam białym winem i wstawiam na następne 30 minut do piekarnika. Od czasu do czasu wyciągam mieso i podlewam wytworzonym podczas pieczenia sosem.

 

krolik w musztardzie i ziolach prowansalskich, pyszny domowy przepis

Po kolejnych 30 minutach pieczenia smaruję kawałki mięsa pozostałą musztardą, podlewam sosem spod pieczeni, ewentualnie, jeżeli jest taka potrzeba, zraszam kilkoma kroplami wody wkładam do piekarnika na 15 minut

 

S3330023

Po półtoragodzinnym pobycie w piecu nasz królik jest gotowy. Podam do niego makaron wstążki z oliwą i zieloną sałatę z czosnkiem. Jestem już bardzo głodna. Wam również życzę smacznego, pa pa pa!!!!