DouceProvence 10 min. 15 min.

S4780012

 

Królik duszony w sosie jabłkowo-estragonowym to danie prosto wyjęte z tradycyjnej  kuchni francuskiej. Zachęcam gorąco do wypróbowania tego delikatnego i aromatycznego dania.

Składniki dla 4, 6 osób:

  • królik, wyczyszczony i  pokrojony na części: 1
  • cebula: 2 średnie
  • sok jabłkowy lub cydr:  250 ml
  • estragon świeży lub suszony: 1 łyżka
  • oliwa z oliwek: 3 łyżki
  • śmietana: 2 łyżki
  • sól, pieprz

S4780002

 

królik duszony w sosie jabłkowo-estragonowym

Pokrojoną cebulę podsmażamy na oliwie na średnim ogniu przez 5 minut.

 

królik duszony w sosie jabłkowo-estragonowym

Dodajemy kawałki królika i podsmażamy na średnim ogniu z obu stron przez około 15 minut. Mięso powinno być lekko złotawe, a cebula zaledwie zeszklona, w żadnym razie nie brązowa!

 

S4780005

Po tym czasie solimy i pieprzymy.

 

krolik duszony w sosie jabłkowo-estragonowym

Wlewamy sok jabłkowy (lub cydr).

 

króli duszony w sosie jabłkowo-estragonowym

Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy danie na bardzo (!!!) małym ogniu przez około 45 minut. Od czasu do czasu polewamy kawałki mięsa sosem. Gdyby sos za bardzo wyparował, możemy dodać trochę soku. Zasadniczo, jeżeli będziemy, zgodnie ze wskazówkami, dusić na rzeczywiście małym ogniu, nie powinno się to zdarzyć.

 

S4780008

Śmietanę łączymy z dwiema łyżkami gorącego sosu. Dokładnie mieszamy i dodajemy do pozostałego sosu. Estragon kroimy i posypujemy królika.

 

S4780010

Nasz królik jest gotowy do podania. Idealny dodatek to ziemniaki z wody i lampka białego wina. Słoneczne pozdrowienia z Prowansji!