DouceProvence 10 min. 15 min.

 

Krewetki z grilla z czosnkiem i cytryną to najprostszy i najpyszniejszy sposób na krewetki „na cieplo”. Są pachnące, chrupiace, a jednocześnie rozpływają się w ustach. Idealnym dodatkiem do grillowanych krewetek będzie kawałek świeżego chleba i lampka szampana lub innego, dobrze schłodzonego, białego, wytrawnego wina. Smacznego i pozdrowienia z Prowansji!

Potrzebne nam będą:

  • krewetki
  • oliwa z  oliwek: 3 łyżki
  • czosnek: 4 zmiażdżone ząbki
  • sok z cytryny: 2 łyżki
  • sól
  • pietruszka zielona: 2 łyżki
  1. Krewetki smarujemy oliwą z oliwek wymieszaną z solą.
  2. Układamy na grillu i pieczemy około 10 minut z obu stron.
  3.  Trzy minuty przed końcem pieczenia powtórnie  smarujemy oliwą, tym razem wymieszaną z sokiem z cytryny, zmiażdżonym czosnkiem i zieloną, drobno posiekaną pietruszką.

krewetki z grilla z czosnkiem i cytryną

 

 

 

.