DouceProvence 10 min. 50 min.

krem waniliowo-lawendowy/crème brulée à la lavende

 

krem brulee lawendowy/crème brûlée à la lavande

Krem brulee lawendowy (crème brûlée à la lavande): oto prowansalska wersja  tego klasycznego, francuskiego deseru. Smakołyk dla smakoszy: subtelny i lekko ekstrawagancki.

 

Składniki dla 2 osób:

  • śmietana słodka: 200 gramów
  • żółtka jaj: 3
  • cukier: 50 gramów
  • sól: szczypta
  • esencja lawendowa: 3 krople

krem brulee lawendowy/crème brûlée à la lavande

 

Krem brulee lawendowy/crème brûlée à la lavande

Ubijam żółtka z połową (25 gramów) cukru na białą, gładką masę.

 

Krem brulee lawendowy/crème brûlée à la lavande

Dodaję szczyptę soli.

 

Wlewam śmietanę.

 

krem brulee lawendowy/crème brûlée à la lavande

Dokładnie odmierzam 3 krople esencji lawendowej. Wszystko dokładnie mieszam.

 

S4240008

Wlewam krem do żaroodpornych miseczek i wstawiam do piekarnika o temperaturze 100°C na 50 minut. Krem powinien zgęstnieć ale zachować miękki środek.

 

S4240009

Po wyciągnięciu z piekarnika, lekko schładzam i posypuję warstwą cukru. Najlepiej, żeby był to ciemny, trzcinowy cukier. Wstawiam pod grill na 8-10 minut, aż do momentu wytworzenia się sympatycznej warstewki karmelu. Uwaga na przypalenie! Mniammniam.

 

S4240010 (2)