DouceProvence 10 min. 90 min.

udziec z kozy z chrupiaca skórką

Kozi udziec z chrupiącą skórką to tradycyjne, prowansalskie danie przygotowywane na Wielkanoc. Zanim nie spróbowałam  nie byłam zbytnio przekonana. Tymczasem okazuje się, że kozie mięso  jest  bardzo smaczne, delikatne i soczyste. Od lat zaopatrujemy się w nie  u  naszych sąsiadów, którzy na co dzień zajmują się  wytwarzaniem przepysznych serów z koziego mleka.Na tegoroczną Wielkanoc  przypadł nam w udziale  wyjątkowo duży koźlak więc część mięsa zamroziłam. Na dzisiejszą niedzielną kolację przyrządzę kozi udziec z sympatycznie chrupiącą skórką. Zachęcam Was do spróbowania tego przepisu bo jest bardzo smakowity. Jeżeli nie macie świeżych ziół, użyjcie suszonych. Nie pieczcie w zbyt wysokiej temperaturze (maksimum 200-210°C) i często podlewajcie mięso winem lub odrobiną wody. Celem jest otrzymanie rozpływającego się w środku udźca z chrupiącą skórką. Miłego pieczenia i smacznego. Papa!

 Składniki:

  • udziec kozi: 1 kg
  • wino białe lub różowe: 250 ml
  • musztarda: 1 łyżka
  • czosnek: kilka ząbków nieobranych w całości
  • zioła świeże lub suszone: rozmaryn, tymianek
  • sól
  • liść laurowy: 3

 

kozi udziec z chrupiącą skórką

 

S3440003

Gałązki tymianku i ząbki czosnku w łupinie układamy na dnie żaroodpornego naczynia.

 

udziec zkozy z chrupiącą skórką

Kładziemy na nich nasz udziec. Nacieramy solą.

 

udziec z kozy z chrupiącą skórką

Wlewamy 250 ml wina.

 

 

udziec z kozy z chrupiącą skórką

Wkładamy liście laurowe i wstawiamy na 40 minut do piekarnika o temperaturze 210°C.

 

udziec zkozy z chrupiącą skórką.

Po tym czasie polewamy mięso sosem, dodajemy kilka łyżek wody lub wina.

udziec zkozy z chrupiącą skórką

Przewracamy udziec na drugą stronę i wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut.

 

udziec z kozy z chrupiącą skórką

Po tym czasie znowu polewamy mięso sosem, ewentualnie, jeżeli sos wyparował dodajemy 2,3 łyżki wina lub wody.

 

udziec z kozy z chrupiącą skórką

Wierzch udźca smarujemy cienką warstwą musztardy.

 

udziec z kozy z chrupiącą skórką

Posypujemy świeżym lub suszonym estragonem i wstawiamy na 20 minut do pieca.

 

udziec z kozy z chrupiącą skórką

Kozi udziec podam z brązowym ryżem i sałatką z pomidorów. Zyczę Wam miłej niedzieli!