DouceProvence 15 min. 20 min.

konfitury z fig

Rozpoczął się sezon na figi. W tym roku bardzo obrodziły i są wyjątkowo smaczne. Jak co roku robię  konfitury z fig. Zawsze według tego samego, sprawdzonego, rodzinnego przepisu. Zapraszam Was do ogrodu i kuchni.

 

Składniki:

  • dojrzałe figi: 3 kg
  • ciemny cukier: 1,5 –  1,8 kg (w zależności od stopnia dojrzałości fig)
  • cytryna biologiczna: 1
  • laska wanilii: 1

 

konfitury z fig

Kroję figi na ćwiartki.

 

konfitury z fig

Ważę. Radzę jednorazowo nie przekraczać porcji 3 kilogramów.

 

Wkładam do garnka o grubym dnie i dużej powierzchni.

 

 

 

konfitury z fig

Dodaję 10 procent cukru, doprowadzam do wrzenia i dosypuję cały pozostały cukier.

 

 

 

konfitury z fig

Dodaję cytrynę: dobrze umytą, pokrojoną w kostkę razem ze skórką.

 

Wkładam do garnka przekrojoną wzdłuż i pokrojoną na małe kawałki laskę wanilii.

 

 

 

Podgrzewam konfitury na małym ogniu cały czas mieszając drewnianą łyżką „od dna”. Czas gotowania zależy od zwartości wody w figach, wielkości garnka i ognia, średnio będzie to około 20 minut.

 

 

Konfitury z fig

Aby sprawdzić czy konfitury są dobre, najlepiej przeprowadzić babciny „test noża”. Kropla konfitur na poziomo trzymanym nożu nie powinna spływać .

Wkładam konfitury do uprzednio umytych słoików. Zapach jest świetny. Mniam.

 

 

 

Konfitury z fig

Nasze konfitury są już w słoikach. Pa pa pa!