DouceProvence 10 min. 75 min.

konfitura z cebuli slodko-kwaśna

 

Konfitura z cebuli to świetny dodatek do mięs, wędlin, pasztetów i dziczyzny. Można ją wykonać z każdego rodzaju cebuli: białej, żółtej i czerwonej. Przepis, który podaję  jest typowo śródziemnomorski i zawiera wszystkie lokalne składniki.  Warto zaopatrzyć się w kilka słoiczków. Na jesień i zimę  będzie jak znalazł!

 

 

 

Składniki  (na 4-5 słoików 200 gramowych):

  • cebula: 1kg (po obraniu mnie więcej 700 gramów)
  • sól: 3 gramy
  • białe wino: 300 ml
  • miód: 100 gramów
  • pomarańcza (sok + utarty miąższ): 1, ten składnik można zastąpić 3 dużymi łyżkami dżemu morelowego
  • cukier ciemny z trzciny cukrowej: 100 gramów
  • ocet jabłkowy: 200 ml
  • ocet balsamiczny: 50 ml
  • rodzynki: 100 gramów
  • pieprz biały: 5 zmielonych ziaren  (lub 1 mała łyżeczka kurkumy)

 

konfitura zcebuli slodko-kwaśna

konfitura z cebuli slodko-kwaśna

Cebule kroimy w talarki, przekrawamy na pół i wkładamy do garnka o grubym dnie. Dokładamy wszystkie pozostałe składniki i podgrzewamy na bardzo małym ogniu przez minimum 1 godzinę i 15 minut . Od czasu do czasu mieszamy. Cały sok powinien całkowicie odparować. Ależ to pachnie! Pycha. Na świeta będzie w sam raz!

konfitura z cebuli slodko-kwśna