DouceProvence 10 min. 20 min.

S3660010

Kiełbaski wieprzowe duszone w białym winie i zapiekane w chrupiącej panierce przygotowuje się tradycyjnie we Francji z kiełbasy o nazwie andouillette. Postaram się sprawdzić gdzie w Polsce można nabyć  taką  wędlinę, ale myślę, że z powodzeniem można ją zastąpić pyszną białą kiełbasą. Przepis, jaki dzisiaj prezentuję  pochodzi z Lyonu, miasta smakoszy i wędliniarskiego zagłębia Francji. Danie jest idealne na jesień. Proponuję  podać  do niego purée ziemniaczane i lampkę białego, wytrawnego wina, najlepiej tego, którego używaliśmy do przyrządzenia potrawy. Smacznego!

Składniki:

  • kiełbaski: 4
  • białe, wytrawne wino: 200 ml
  • cebula: 2 średnie
  • musztarda: 1 łyżka
  • bułka tarta: 1 łyżka
  • olej z oliwek: 2 łyżki

kiełbaski zapiekane w białym winie

kiełbaski zapiekane w białym winie  kuchnia francuska

Obieram i kroję cebulę.

kielbaskizapiekane w białym winie kuchnia francuska

Podsmażam na oliwie przez 15 minut. Cebula ma być zeszklona i w żadnym wypadku nie brązowa!

kiełbaski zapiekane w białym winie

W tym czasie przy pomocy szpikulca dziurawię kiełbaski na całej długości z dwóch stron.

kiełbaski zapiekane w białym winie kuchnia francuska

Zdejmuje cebule z patelni i podsmażam z dwóch stron kiełbasy. Następnie dokładam cebulę.

S3660006

Solę i pieprzę.

S3660007

Dolewam białe wino. Duszę na małym ogniu przez 10 minut.

kiełbaski zapiekane w białym winie

Do wina dodaję musztardę i dobrze mieszam. Gdy musztarda jest już dobrze połączona z winem, podgrzewam danie na małym ogniu przez 2 minuty.

kiełbaski duszone w białym winie

Kiełbaski posypuję tartą bułka i wkładam do piekarnika pod grill na 8 minut. Uwaga na przypalenie!

kiełbaski duszone w białym winie

Takie danie potrafi rozgrzać najchłodniejszy wieczór. Sos jest lekko słodki, lekko kwaśny, idealny do ciepłego, kremowego purée. Do tego lampka wina. Miłej jesiennej kolacji!

Francja od kuchni - konkurs!