DouceProvence 10 min. 15 min.

S4260005

Kaszanka z jabłkami to klasyczne danie tradycyjnej kuchni francuskiej. Idealne na jesienne i  zimowe chłody. Lekko kwaśny smak jabłek doskonale komponuje się ze smakiem kaszanki. Idealnym dodatkiem do kaszanki z jabłkami będzie ciepłe, kremowe purée z ziemniaków. Miłego gotowania!

Składniki dla 2 osób:

  • kaszanka: 2, około 200 gramowe
  • jabłka: 4 , najlepiej, żeby były dość kwaśne
  • oliwa lub masło: 2 łyżki
  • cynamon mielony: szczypta
  • majeranek mielony: szczypta
kaszanka z jabłkami

Jabłka obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Idealnie udaje się to zrobić przy pomocy obieraczki do warzyw.

 

kasznka z jablkami kuchnia francuska

Jabłka kroimy w grube plasterki i podsmażamy z obu stron na łyżce oliwy lub masła na bardzo małym ogniu pod przykrywką przez 10, 15 minut. Jabłka powinny być w środku miękkie ale trzymać się razem. 3 minuty przed końcm duszenia, jabłka posypujemy odrobiną tartego cynamonu.

 

kszanka z jabłkami, kuchnia francuska

Kaszankę dziurawimy widelcem lub innym szpikulcem z obu stron. Uchroni ją to przed popękaniem w czasie smażenia.

 

kaszanka z jablkami, kuchnia francuska

Kaszankę podsmażamy na łyżce oliwy z obu stron przez około 1o, 15 minut. Ogień powinien być mały. Uwaga na przypalenie!!! Pod koniec podsmażania kaszankę posypujemy drobno zmielonym majerankiem.

 

kaszanka z jabłkami, kuchni francuska

Usmażoną kaszankę układamy na ciepłych jabłkach i natychmiast podajemy z purée ziemniaczanym i lampką dobrego, wytrawnego wina. Miłych, przytulnych, zimowych kolacji! Pa pa.