DouceProvence 10 min. 15 min.

Karczochy przepis

 

Nastała pora na karczochy. Ja najbardziej lubię je gotowane na parze, podane z  czarnym sosem. Nie ma nic prostszego. Oto przepis.

 

Składniki na 2 osoby:

  • karczochy: 2
  • ocet balsamiczny: 1 łyżka
  • oliwa z oliwek: 3 łyżki
  • drożdże piwne w proszku: 2 łyżki
  • sól

Karczochy gotujemy na parze około 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy nasz czarny vinaigrette:

  1. Do miseczki wkładamy ocet balsamiczny i rozpuszczamy w nim odrobinę  soli (przygotowanie sosu vinaigrette rozpoczynamy zawsze od rozpuszczenia soli w occie czy soku z cytryny, dopiero potem dodajemy oliwę, jak wszystkim wiadomo, sól w oliwie nie rozpuści się).
  2. Gdy sól jest już rozpuszczona dodajemy stopniowo  oliwę nieustannie mieszając.
  3. Gdy masa jest już w miarę  jednolita dodajemy po trochu  drożdże piwne i mieszamy do uzyskania konsystencji lekkiego majonezu.

Lekko przestudzone karczochy podajemy z sosem.

Zyczę Wam miłej, lekkiej, pogodnej majowej kolacji. Pa pa