DouceProvence 10 min. 15 min.

 

 

 

S2340025

 

Dzisiaj pani Czekolada  w roli głównej. Pieczona kaczka w sosie winno-czekoladowym.

Kaczkę podzieloną na części smarujemy oliwą, solimy, pieprzymy i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 220 stopni C na około półtorej godziny. Od czasu do czasu polewamy kaczkę łyżką wody i przewracamy na drugą stronę.

 

W tym czasie przygotowujemy sos winno-czekoladowy.

Składniki sosu:

  • czekolada gorzka Goplana : 50 gramów
  • cebula : 1
  • masło : 40 gramów
  • olej z oliwek : 3 duże łyżki
  • czerwone wytrawne wino : 300 ml
  • cukier : 10 gramow
  • sol:szczypta
  • zmielony imbir : szczypta
  • zmielony pieprz : szczypta

 

S2340004

 

S2340006

Masło z oliwą rozpuszczamy na średnim ogniu.

 

 

S2340010

Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i szklimy na bardzo małym ogniu mieszając od czasu do czasu.

 

 

S2340013

Dodajemy czerwone wino

 

 

 

S2340015

cukier i sol. Mieszamy. Zmniejszamy ogień do minimum i redukujemy sos przez około 10 minut raz po raz mieszając. Dodajemy pieprz i imbir.

 

 

 

S2340019

Wyłączamy ogień i powoli dodajemy startą czekoladę .Delikatnie i dokładnie mieszamy.

 

S2340020

Mieszamy, mieszamy.

 

 

 

S2340028

Polewamy kaczke sosem i natychmiast podajemy.

 

 

S2340025

 

 

Z czekoladową nutą