DouceProvence 15 min. 15 min.

  • humus śródziemnomorski

 

Humus śródziemnomorski (hoummos) to klasyczna przekąska pochodząca z kuchni  tego regionu. Pyszne, aksamitne pureé z gotowanych ziaren cieciorki i kremu sezamowego, przyprawione sokiem z cytryny, oliwą i rozgrzewającymi korzeniami. Istnieją różne wersje tego dania: mniej lub bardziej ostre, z mielonym kminkiem tureckim, curry, kurkumą, pieprzem Cayenne, z czosnkiem lub bez. Przepis, który Wam dzisiaj przedstawiam jest naszym ulubionym, starym rodzinnym sposobem przyrządzania tego klasyku. Od mieszkającego w Polsce Franciszka wiem, że wszystkie składniki widniejącego w przepisie są do dostania w polskich marketach. Zachęcam gorąco do wykonania aromatycznego humusu.

 

Składniki:

  • ziarna cieciorki w puszce: 300 gramów
  • krem sezamowy (Tahini): 3 łyżki od zupy
  • woda ciepła: 3 łyżki
  • sok z cytryny: 1
  • oliwa z oliwek: 3 łyżki
  • kminek turecki mielony (kumin): 1 łyżka od zupy
  • curry: 1 łyżka od zupy
  • kurkuma: 1 łyżeczka od herbaty
  • sól, pieprz
  • pietruszka pokrojona, słodka mielona papryka: do dekoracji
S5450004

humus śródziemnomorski

 

S5450007

Ziarna cieciorki konserwowane wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 10, 15 minut. Zachowujemy 3 łyżki wody od gotowania. Odcedzamy na sicie cieciorkę, odczekujemy parę minut aż trochę przestygnie i wsypujemy do miksera, wlewamy 3 łyżki wody i miksujemy. Jeżeli widzimy, że masa jest za gęsta i mikser omawia współpracy, dolewamy jeszcze łyżkę lub dwie wody.

 

humus śródziemnomorski

Dodajemy sok z cytryny.

 

humus śródziemnomorski

Wlewamy krem sezamowy.

 

humus śródziemnomorski

Wsypujemy sól.

 

humus środziemnomorski

Wsypujemy kminek, curry, kurkumę i odrobinę pieprzu.

 

S5450012

Miksujemy dalej, wlewając stopniowo oliwę z oliwek (ja wlewam mniej więcej dwie łyżki) aż do uzyskania gładkiej, w miarę jednolitej masy.

 

S5450014

Wkładamy do miski i dekorujemy. Na przykład tak. Humus idealnie sprawdza się jako dodatek do różnego rodzaju słonych ciastek i innych paluszków oraz warzyw. Franciszek lubi jeść humus z ciepłymi, chrupiącymi, pieczonymi ziemniaczkami.