DouceProvence 10 min. 15 min.

humus śródziemnomorski wersja hot

 

Humus śródziemnomorski (hoummos) to klasyczna przekąska pochodząca z kuchni  tego regionu. Dzisiaj wersja hot. Pyszne, aksamitne pureé z gotowanych ziaren cieciorki i kremu sezamowego, przyprawione sokiem z cytryny, oliwą i różnymi przyprawami. Istnieją różne wersje tego dania: mniej lub bardziej ostre, z mielonym kminkiem tureckim, curry, kurkumą, pieprzem Cayenne, z czosnkiem lub bez. Przepis, który Wam dzisiaj przedstawiam jest opcją very hot przyrządzania tego klasyku. Do klasycznej wersji dodam w mniej wiecej równych proporcjach: pieprz czarny, biały i czerwony(zwany również różowym).   Koniecznie w całych ziarnach! Oprócz tego dorzucę szczyptę mieszanki indyjskiego curry albo karaibskiego colombo. Część  z ziaren idealnie zmieli sie w mikserze, część pozostanie nietknięta. I o to właśnie chodzi!    Od mieszkającego w Polsce Franciszka wiem, że wszystkie składniki widniejące w przepisie są dostępne w polskich marketach. Zachęcam gorąco do wykonania aromatycznego, rozgrzewającego humusu.

 

Składniki:

  • ziarna cieciorki w puszce: 300 gramów
  • krem sezamowy (Tahini): 3 łyżki od zupy
  • woda ciepła: 3 łyżki
  • sok z cytryny: 1
  • oliwa z oliwek: 3 łyżki
  • ziarna pieprzu czarnego, białego i czerwonego: pół łyżeczki każdego
  • mieszanka curry lub colombo: 1 łyżeczka od herbaty
  • sól
humus śródziemnomorski wersja hot

humus śródziemnomorski

S6010006

 

 

S5450007

Ziarna cieciorki konserwowane wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 10, 15 minut. Zachowujemy 3 łyżki wody od gotowania. Odcedzamy na sicie cieciorkę, odczekujemy parę minut aż trochę przestygnie i wsypujemy do miksera, wlewamy 3 łyżki wody i miksujemy. Jeżeli widzimy, że masa jest za gęsta i mikser odmawia współpracy, dolewamy jeszcze łyżkę lub dwie wody.

 

humus śródziemnomorski

Dodajemy sok z cytryny.

 

humus śródziemnomorski

Wlewamy krem sezamowy.

 

humus śródziemnomorski

Wsypujemy sól.

humus śródziemnomorski wersja hot

Wsypujemy korzenie.

 

 

S5450012

Miksujemy dalej, wlewając stopniowo oliwę z oliwek (ja wlewam mniej więcej dwie łyżki) aż do uzyskania gładkiej, w miarę jednolitej masy.

humus śródziemnomorski wersja hot

Dzisiaj podam humus z gotowanymi warzywami (marchewką, brokułami i burakami…) i jajkami ugotowanymi na twardo. Idealnie komponuje sie również z pieczonymi ziemniakami(frytkami) i rybą.