DouceProvence 10 min. 15 min.

Grzyby,  ich zbieranie, przyrządzanie, jedzenie i dyskutowanie o nich  to ulubione zajęcia Prowansalczyków. Każdy pilnie strzeże  „swoich miejsc”, o których krążą prawdziwe legendy. O grzybach dyskutuje się wszędzie i nieustannie: na ulicy, w sklepie, w barze i na poczcie. W tym roku, po bardzo upalnym lecie i wilgotnym wrześniu,  sezon grzybowy zapowiada się nadzwyczaj obiecująco. Dzisiaj rano, po raz pierwszy wyruszyliśmy do lasu. Po półgodzinnym spacerze wróciliśmy z wypełnionym do połowy koszykiem. Łowy nie były wielkie ale za to przedniej jakości. Między innymi znaleźliśmy  kilka całkiem niezłych rydzów. W zupełności wystarczyło na przyrządzenie małego co nieco dla dwóch osób. Było pyszne. Polecam Wam ten prosty i smakowity sposób przygotowania grzybów. W czasie pichcenia  cała kuchnia wypełniła się zapachem lasu. Radość udzieliła się nawet naszemu psu Jazzowi, który mimo podeszłego wieku, skakał i piszczał. Kocham jesień. Pa pa!

 

Składniki:

  • grzyby
  • cebula: 2
  • czosnek: 5 ząbków
  • zioła prowansalskie suszone, świeży rozmaryn
  • zielona pietruszka
  • oliwa z oliwek
  • sól

S3580006

 prowansalski pyszny przepis

Kroimy cebulę.

 prowansalski, pyszny przepis

Odrywamy od łodygi liście rozmarynu i…

grzyby: przepis prowansalski

…drobno kroimy. Jeżeli nie macie świeżego rozmarynu, możecie dodać trochę tymianku.

grzyby: pyszny, prowansalski przepis

Miażdżymy ząbki czosnku. Kroimy zieloną pietruszkę.

grzyby: prowansalski, pyszny przepis

Wlewamy oliwę na patelnię o grubym dnie.

grzyby: prowansalski, pyszny przepis

Wkładamy pokrojoną cebulę i podsmażamy na minimalnym ogniu przez przynajmniej 10 minut. Nie zapominamy o mieszaniu. Cebula musi być idealnie zeszklona, miękka.

 

 

grzyby: prowansalski, pyszny przepis

Kroimy grzyby.

 

grzyby: pyszny, prowansalski przepis

Wkładamy na patelnię do uprzednio przygotowanej cebuli.

grzyby: prowansalski, pyszny przepis

Przykrywamy garnek i podgrzewamy na średnim ogniu przez około 10 minut.

grzyby: prowansalski, pyszny przepis

Zdejmujemy pokrywkę i dokładnie mieszamy.

Solimy.

grzyby: prowansalski przepis

Pieprzymy.

Grzyby: prowansalski, pyszny przepis

Dodajemy zioła.

 

 prowansalski, pyszny przepis

Dokładamy pokrojoną, zieloną pietruszkę i zmiażdżony czosnek. Ale pachnie!

 prowansalski, pyszny przepis

Mieszamy.

prowanslski, pyszny przepis

Podajemy. Smacznego!