DouceProvence 10 min. 15 min.

grzane wino Świętej Barbary

 

Grzane wino Świętej Barbary pijemy  w Prowansji  tradycyjnie w dniu Barbary,  czyli  4 grudnia. Przepis podaję już dzisiaj, abyście mogli zgromadzić wszystkie niezbędne składniki. Cóż przyjemniejszego niż szklaneczka gorącego, pachnącego korzeniami i skórką pomarańczową  wina w chłodny,  grudniowy wieczór? Boże Narodzenie już za trzy tygodnie!

 

Składniki dla 2, 3 osób:

  • wino czerwone: 500 ml (najlepiej Bordeaux albo  Bourgogne)
  • cukier (najlepiej ciemny): 60 gramów
  • obrana skórka z 1 pomarańczy
  • obrana skórka z 1 cytryny
  • cynamon mielony: 1/2 łyżeczki
  • goździk: 1
  • gałka muszkatołowa: szczypta
  • anyż (jeżeli lubicie): szczypta

 

  • grzane wino Świętej Barbary

    Wino i wszystkie pozostałe składniki wkładamy do garnka i dokładnie mieszamy. Podpalamy ogień i stopniowo doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień do minimum i podgrzewamy przez 5 minut. Odcedzamy , rozlewamy do szklanek i podajemy. Smacznego!