10 min. 15 min.
Południowo-wschodnia Francja jest największym francuskim producentem trufli. Do jej uprawy niezbędna jest wapienna, silnie zasadowa gleba. Trufle to grzyby, które rosną pod ziemią, na głębokości od 5 do 25 centymetrów. Ponieważ są niewidoczne dla ludzkiego oka, a ich zapach niewyczuwalny dla ludzkiego nosa, do szukania ich potrzebny jest odpowiednio wytresowany pies albo świnia.
Może dlatego, miedzy innymi, jest taka droga? Trufla przypomina swoim kształtem mały, okrągły ziemniak. Jest czarna albo bura, w środku poprzecinana białymi żyłkami. Sporej wielkości trufla ma średnicę orzecha włoskiego.
Co roku odbywają się konkursy na największą truflę. Pora zbierania trufli rozpoczyna się tuż przed Bożym Narodzeniem i trwa do końca lutego.Ze względu na horrendalną cenę ( 100 gramowa trufla kosztuje około 100 euro) oraz niezwykłą intensywność smaku, używa się ich w kuchni w ilości homeopatycznej.
Brak komentarzy