DouceProvence 10 min. 15 min.

 

 

S2260025

Na dzisiejszą wiosenną kolację proponuję coś pysznego: ślimaki w sosie czosnkowo-pietruszkowym.

 

 

Składniki dla 2 osób:

  • ślimaki w zalewie: 24, dobrze opłukane pod bieżącą wodą i idealnie odsączone na sicie
  • masło: 1 łyżka
  • czosnek: 2, 3  ząbki
  • pietruszka: spora garść
  • sól

 

S2260001

 

 

 

S2260006

Masło mieszamy z solą i rozmiażdżonym czosnkiem do uzyskania jednolitego kremu, dodajemy bardzo drobno pokrojoną pietruszkę. Mieszamy.

 

 

 

S2260008

Umyte, odsączone ślimaki układamy w żaroodpornym naczyniu. Możemy również posłużyć się oryginalnymi skorupami ślimaków i ułożyć je na żaroodpornym talerzu.

 

 

 

S2260011

Krem maślano-czosnkowy układamy na ślimakach.

 

 

 

S2260013

Naczynie ze ślimakami wstawiamy do piekarnika o temperaturze 220 stopni C na około 10-15 minut. Danie jest gotowe kiedy masło zaczyna delikatnie, przyjemnie bulgotać.

S2260022

Zapiekane ślimaki idealnie smakują z dobrym chlebem i lampką chłodnego wytrawnego białego wina. Życzę Wam miłej majowej kolacji. Papa!