DouceProvence 10 min. 90 min.

Osso buco w pomarańczach i białym winie

 

Le plat idéal pour le repas entre amis. Je vous conseille de le préparer la veille et de le réchauffer à très petit feu juste avant de le servir.

 

 

 

Składniki:

  • plastry nóżek cielęcych (giczy cielęcej)  : 500 gramów
  • cebula : 2
  • marchew : 4
  • seler łodygowy : 4 łodygi
  • pomidory : 4 świeże lub 1 puszka pomidorów zaprawionych
  • czosnek : 2 ząbki
  • białe wytrawne wino : 0,25 litra
  • pomarańcza : 1
  • oliwa z oliwek : 2 łyżki
  • tymianek :  mały bukiet świeżego lub łyżeczka suszonego
  • liść laurowy : kilka świeżych lub 2 suszone
  • sól, pieprz

 

Osso buco w pomrańczach i biłym winie

 

 

Osso buco w pomarańczach i biłym winie

Oliwę z oliwek podgrzewamy na patelni i kładziemy plastry mięsa.

 

 

Osso buco w pomarańczach i białym winie

Mięso zrumieniamy z obu stron.

 

 

Osso buco w pomrańczach i białym winie

Marchew, cebule i łodygi selera kroimy na małe kawałki i dodajemy do mięsa.

 

 

Osso buco w pomarańczach i białym winie

Dodajemy startą skórkę pomarańczy.

 

 

Osso buco w pomarańczach i białym winie

Wlewamy białe wino.

 

 

Osso buco w pomarańczach i białym winie

Pieprzymy.

 

 

 

Osso buco w pomarańczach i białym winie.

Solimy.

 

S2600012 (2)

Dodajemy pomidory.

 

 

S2600021

Dodajemy zmiażdżony czosnek.

 

 

S2600022

Wyciskamy sok z 1/2 pomarańczy.

 

 

S2600017

Dodajemy tymianek i liście laurowe. Najlepiej w formie bukietu. Pod koniec gotowania wyciągamy bukiet przy pomocy sznurka i tym sposobem nie parzymy się. Przykrywamy garnek pokrywka i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 2 godziny. Od czasu do czasu otwieramy garnek, polewamy plastry mięsa sosem, przewracamy na drugą stronę. Jeżeli sos za bardzo wyparował dodajemy odrobinę białego wina.

 

 

 

 

 

S2600028

Podajemy z ryżem lub makaronem. Pa pa.