DouceProvence 20 min.

 

S2500003

 

Dzisiaj klasyczny francuski deser : mus czekoladowy.

 

Składniki:

  •  ciemna czekolada, minimum 60% kakao : 200 gramów
  • masło : 80 gramów
  • jajka : 4
  • śmietana kremówka : 100 ml
  • cukier puder : 40 gramów
  • sól : szczypta

 

  1. Czekoladę pokruszoną  na małe kawałki rozpuszczamy razem z masłem na bardzo małym ogniu. Nieustannie mieszamy aż do uzyskania gładkiej,  jednolitej masy.
  2. Do lekko przestudzonej  masy dodajemy stopniowo cztery żółtka i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  3. Ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę. Dodajemy 20 gramów cukru pudru. Ubitą śmietanę dodajemy do przestudzonej czekolady.
  4. Ubijamy na sztywno 4 białka, dodajemy szczyptę  soli i pozostałe 20 gramów cukru. Dodajemy do masy czekoladowej i bardzo delikatnie mieszamy drewnianą  łyżką.
  5. Mus przekładamy do salaterki i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  6. Możemy udekorować listkami mięty i , na przykład, porzeczkami. Ich kwaskowy smak doskonale współgra z lekko gorzkawym smakiem czarnej czekolady.