DouceProvence 10 min. 15 min.

IMG_0661

Oto najprostszy i, moim skromnym zdaniem, najlepszy sposób przygotowania muli.

Składniki na 2 osoby:

  • mule: 1 kg
  • cebula, najlepiej szalotka: 3
  • zielona pietruszka: duża garść
  • białe, wytrawne wino: 1 szklanka
  • cytryna:1
  • marchew: 1
  • liść laurowy: 2
  • masło: 1 łyżeczka

 

Sposób wykonania:

  1. Dobrze umyć i wyszczotkować mule, usunąć dokładnie wszystkie wąsy.
  2. Włożyć mule do garnka razem z pokrojoną marchewka, jedną cebulą, liśćmi laurowymi i odrobiną wina.
  3. Podgrzać na mocnym ogniu. Mule się otworzą. Zamieszać parę razy. Kiedy wszystkie będą otwarte wyłączyć ogień.
  4. Przygotować sos: pozostałą cebulę drobno posiekać, wymieszać z białym winem i zeszklić na małym ogniu na łyżeczce masła.
  5. Gorące, otwarte mule dołożyć do sosu i natychmiast podawać.
  6. Idealny dodatek: cieple, chrupiące frytki.

 

IMG_0651IMG_0677