DouceProvence 15 min. 15 min.

Nareszcie nadszedł czas robienia likieru brzoskwiniowego! Co roku czekam na ten moment. Jest na stałe wpisany w kalendarz rytuałów kulinarnych w naszej rodzinie. Likier brzoskwiniowy przygotowujemy nie z owoców tylko z  liści brzoskwini. Powinny to być liście zrywane nie w pełni  lata, ale właśnie  teraz we wrześniu. Likier brzoskwiniowy ma same zalety. Jest pyszny, przygotowuje się go szybko i nie musi miesiącami leżakować, w związku z czym można go prawie natychmiast przystąpić do degustacji. Czy to nie wspaniałe? Aromat lata zamknięty w butelce. Dwie ważne uwagi: liście muszą być zdrowe, najlepiej z uprawy bio, jeżeli takie nie są, należy je przed użyciem opłukać pod bieżącą wodą. Druga rzecz to wino. Powinno być wytrawne, w miarę  dobrej jakości i minimum 12% aby trunek nie fermentował !!! Zachęcam Was gorąco do sporządzenia tego likieru, umili Wam jesienne i zimowe wieczory.