10 min. 15 min.
Oto najprostszy i najsmakowitszy sposób na bakłażany z pomidorami: prowansalska Bohémienne.
Składniki:
- bakłażany : 3
- cebule : 2
- pomidory : 4
- oliwa z oliwek : 2 łyzki
- czosnek : 6 ząbków
- zioła prowansalskie, liść laurowy…
- sól, pieprz

Pokrojona cebule szklimy na oliwie, dodajemy pokrojone w kostkę bakłażany i pomidory oraz ząbki czosnku w całości ze skórka. Dodajemy liście laurowe i zioła prowansalskie. Solimy i pieprzymy.

Przykrywamy garnek i dusimy na bardzo małym ogniu przez około 50 minut. Od czasu do czasu sprawdzamy, czy potrawa nie przywarła do dna i delikatnie mieszamy, ewentualnie możemy dodać parę kropli wody. Warzywa maja być uduszone ale w żadnym razie nie rozgotowane!
Cudownie musi pachnieć
Oj tak!
Lubię bardzo bakłażany. Przepis zapisuję sobie i pozdrawiam Danusiu -:)
Bardzo się cieszę. Pozdrawiam bardzo serdecznie.