DouceProvence 20 min. 45 min.

 

Baklawa - ormiańskie ciasto

 

Baklawa (pacclava, baclava) to przepyszne, proste do wykonania ciasto. Podaję jego ormiańską  wersję, z włoskimi orzechami, masłem i ciemnym cukrem. którą  od lat wykonujemy w naszej rodzinie. To stary, sprawdzony przepis. Nie może się nie udać!

 

 

 

Składniki:

  1. orzechy włoskie: 300 gramów
  2. ciemny cukier: 200 gramów + 3 duże łyżki
  3. masło: 125 gramów + 1 łyżeczka do wysmarowania formy
  4. woda: 1,5 szklanki
  5. ciasto francuskie , pâte à filo: 1 opakowanie  (bardzo lekkie, « listkowe » ciasto, do kupienia w sklepach z orientalną żywnością i niektórych marketach, np. Carrefour)
  6. pędzelek, ostry nóż, łyżka, szklana forma

Baklawa - ormiańskie ciasto

 

 

 

Baklawa - ormiańskie ciasto

Trzy łyżki cukru dodajemy do orzechów i mielimy w mikserze

 

 

Baklawa - ormiańskie ciasto

200 gramów cukru zagotowujemy z 1,5 szklanki wody i podgrzewamy, mieszając od czasu do czasu, na małym ogniu przez 20 minut. Następnie wstawiamy garnek z syropem do chłodnego miejsca.

 

Baklawa - ormiańskie ciasto

W tym samym czasie rozpuszczamy w garnku na bardzo małym ogniu125 gramów masła . Masło ma być jedynie rozpuszczone, w żadnym razie nie zbrązowieć!!!

 

Baklawa - ormiańskie ciasto

Kiedy orzechy z cukrem są już zmielone, masło rozpuszczone i forma posmarowana masłem, przystępujemy do przygotowania ciasta.

Baklawa - ormiańskie ciasto

Na dno wysmarowanej masłem formy układamy jedną, dwie warstwy ciasta i posypujemy równomiernie orzechami z cukrem.

 

Baklawa - ormiańskie ciasto

Warstwę orzechów przykrywamy kolejnym listkiem ciasta.

Baklawa - ormiańskie ciasto

Przy pomocy pędzelka smarujemy warstwę ciasta rozpuszczonym masłem.

 

Baklawa - ormiańskie ciasto

Przeplatamy warstwy ciasta z orzechami i warstwy posmarowane masłem aż do wyczerpania ciasta. W klasycznym opakowaniu jest około 30, 40 warstw. Zwracamy uwagę aby cztery ostatnie, wierzchnie warstwy pozostały suche, bez masła i bez orzechów.

 

Baklawa - ormiańskie ciasto

Przy pomocy ostrego noża kroimy ciasto na kawałki.

 

Baklawa - ormiańskie ciasto

Resztą stopionego masła smarujemy wierzch ciasta. Ty sposobem ładnie zbrązowieje podczas pieczenia. Możemy do tego celu użyć również rozmieszanego żółtka. Wstawiamy ciasto na 40-45 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni C.

Baklawa - ormiańskie ciasto

Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika natychmiast polewamy je chłodnym syropem.

Baklawa - ormiańskie ciasto

Gotowe.

 

Baklawa - ormiańskie ciasto

Mniam.

 

 

przepis dedykuję pewnemu Frankowi