DouceProvence 5 min. 10 min.

figi w bialym winie i miodzie

Dzisiaj przygotujemy pyszny śródziemnomorski deser – figi w białym winie i miodzie.

 

Składniki:

  • świeże figi : 450 gramów
  • białe wino: 450 ml
  • miód : 75 gramów
  • goździki : 2
  • cynamon : szczypta
  • liście świeżej mięty do dekoracji

figi w bialym winie i miodzie

 

 

figi w bialym winie i miodzie

Na małym ogniu rozpuszczamy miód w białym winie. Dodajemy goździki

 

 

figi w bialym winie i miodzie

i cynamon. Podgrzewamy około 5 minut.

figi w bialym winie i miodzie

Dodajemy figi pokrojone na pół. Podgrzewamy na minimalnym ogniu przez 10 minut. Zostawiamy do schłodzenia.

figi w bialym winie i miodzie

Układamy figi w miseczce razem z odrobiną syropu. Dekorujemy listkami mięty. Podjemy z bitą śmietaną lub kulką waniliowych lodów.