10 min. 20 min.
Fasolka szparagowa z ziołami i czosnkiem to bardzo prosty i smakowity sposób na młodą fasolkę. Może stanowić danie samo w sobie lub dodatek do czegoś konkretniejszego.Sekretem tego przepisu jest sposób gotowania: praktycznie bez kropli wody. Posiadanie garnka/patelni z grubym dnem i bardzo szczelną przykrywką jest tutaj niezbędne. Fasolka dusi się pod przykryciem na minimalnym ogniu przez kilkanaście minut. Po ugotowaniu rozpływa się w ustach, a jednocześnie jest jeszcze trochę chrupiąca.
Składniki:
- fasolka szparagowa obrana z bocznych nitek: ok. 600 gramów
- cebula: 2 średnie
- czosnek: 3, 4 ząbki (według upodobań)
- zioła ( mieszanka ziół prowansalskich lub innych: tymianek, cząber, szałwia, rozmaryn…): 1 łyżeczka suszonych lub kilka gałązek świeżych
- oliwa z oliwek: 4 łyżki
- sok z cytryny: 1 łyżka
- sól, pieprz
- ewentualnie: kilka łyżek białego, wytrawnego wina lub wody do podlania fasolki w czasie duszenia

Wrzucamy pokrojoną (lub nie) fasolkę, solimy, pieprzymy, posypujemy suszonymi ziołami. Jeżeli mamy świeże układamy gałązki na wierzchu.

Garnek szczelnie przykrywamy, ogień zmniejszamy do minimum i dusimy przez około 15, 20 minut. Po dziesięciu minutach gotowania, otwieramy kontrolnie garnek. Jeżeli fasolki zaczynają przywierać do dna, wlewamy kilka łyżek białego wina lub wody i kontynuujemy duszenie.

W czasie gdy fasolki się dusza przygotowujemy sos vinaigrette. W miseczce mieszamy 1 łyżkę soku z cytryny z solą.
Piękny kolor tej fasolki
Wyobrażam sobie, że musi być pyszna. Trzeba tylko dobrze dobrać zioła.
Jest naprawdę pyszna. I jeszcze ten czosnek na koniec: mniam.