DouceProvence 10 min. 20 min.

 

 

S5190005Fasolka szparagowa z ziołami i czosnkiem to bardzo prosty i smakowity sposób na młodą fasolkę. Może stanowić danie samo w sobie lub dodatek do czegoś konkretniejszego.Sekretem tego przepisu jest sposób gotowania: praktycznie bez kropli wody. Posiadanie garnka/patelni z grubym dnem i bardzo  szczelną przykrywką jest tutaj niezbędne. Fasolka dusi się pod przykryciem na minimalnym ogniu przez kilkanaście minut. Po ugotowaniu rozpływa się w ustach, a jednocześnie jest jeszcze trochę chrupiąca.

 

 

Składniki:

  • fasolka szparagowa obrana z bocznych nitek: ok. 600 gramów
  • cebula: 2 średnie
  • czosnek: 3, 4 ząbki (według upodobań)
  • zioła ( mieszanka ziół prowansalskich lub innych: tymianek, cząber, szałwia, rozmaryn…): 1 łyżeczka suszonych lub kilka gałązek świeżych
  • oliwa z oliwek:  4 łyżki
  • sok z cytryny: 1 łyżka
  • sól, pieprz
  • ewentualnie: kilka łyżek białego, wytrawnego wina lub wody do podlania fasolki w czasie duszenia

S5190009

 

S5190010

Na łyżce oliwy dusimy cebulę na małym o przez 5, 10 minut.

 

S5190011

Wrzucamy pokrojoną (lub nie) fasolkę, solimy, pieprzymy, posypujemy suszonymi ziołami. Jeżeli mamy świeże układamy gałązki na wierzchu.

 

S5190012

Garnek szczelnie przykrywamy, ogień zmniejszamy do minimum i dusimy przez około 15, 20 minut. Po dziesięciu minutach gotowania, otwieramy kontrolnie garnek. Jeżeli fasolki zaczynają przywierać do dna, wlewamy kilka łyżek białego wina lub wody i kontynuujemy duszenie.

 

S5190013

W czasie gdy fasolki się dusza przygotowujemy sos vinaigrette. W miseczce mieszamy 1 łyżkę soku z cytryny z solą.

 

S5190014

Dodajemy trzy łyżki oliwy. Mieszamy.

 

S5190015

Dodajemy zmiażdżony czosnek i ponownie mieszamy.

 

S5190016

Zdejmujemy zioła z fasoli i polewamy danie sosem. Sosu możemy przygotować oczywiście więcej. Ważne jest jedynie zachowanie proporcji: na 1 część soku z cytryny bierzemy 3 części oliwy. Fasolka jest dobra zarówna ciepła jak i letnia.