DouceProvence 10 min. 10 min.

DSCN5908

 Dzisiaj przepis na prowansalska brouillade z truflami. Brouillade to coś pomiędzy omletem a jajecznicą. W trzygwiazdkowych restauracjach wykonuje się ją na parze, ja posłużę się patelnią z bardzo grubym dnem i drewnianą szpatułką do mieszania jajek na ogniu.

Składniki:

  1. trufle (im więcej tym lepiej)
  2. jajka:6
  3. oliwa:1 łyżka
  4. sól, pieprz
P1040453

jajka z truflami zamykamy w słoiku i wkładamy do lodówki na noc

 

P1040460

zapach trufli przeniknie przez skorupę jajek i jajecznica będzie jeszcze bardziej aromatyczna

 

P1040473

jajka dobrze ubijamy i dodajemy trufle pocięte na jak najcieńsze plasterki, najlepiej przy pomocy specjalnie do tego przeznaczonej mandoliny

P1040478

dodajemy sól, pieprz i delikatnie mieszamy

P1040480

na rozgrzaną oliwę wlewamy jajka z truflami, zmniejszamy ogień do minimum i, posługując się drewnianą łyżką, mieszamy , mieszamy, mieszamy…delikatnie, energicznie, z czuciem i koniecznie “od dna”

 P1040482mieszamy, mieszamy, brouillade ma być jednolita, kremowa, kiedy widzimy, że za szybko twardnieje, zdejmujemy z ognia i mieszamy, kiedy zaczyna gęstnieć i lekko przywierać do dna, oznacza, że jest ok.

P1040483

gotowe