DouceProvence 10 min. 30 min.

S2910017

 

 

Jest to niewątpliwie najprostsza w wykonaniu tarta z pomidorami jaką znam. Można ją jeść zarówno ciepłą jak i zimną. Idealny posiłek na piknik i letnią, późną kolację. Możecie ją przygotować poprzedniego dnia, schować do lodówki  i przed podaniem lekko podgrzać. Albo nie podgrzewać. W każdej wersji jest dobra. Zapraszam.

 

 

Składniki:

  • rulon mrożonego ciasta kruchego albo francuskiego (kto jakie woli)
  • pomidory : 400 gramów
  • ostra musztarda, np. Dijon : 3 duże łyżki
  • twardy ser, np. Emmental, Gruyère, albo inny ulubiony ser : 300 gramów
  • zioła prowansalskie, sól, świeża bazylia

S2910003

S2910004

Ciasto wkładamy do formy, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika o temperaturze 220 stopni C na 15 minut.

 

S2910009

Lekko przestudzone ciasto smarujemy musztardą.

 

S2910011

Posypujemy ziołami prowansalskimi.

 

S2910012

Pokrojone pomidory odsączamy lekko na sicie.

 

S2910013

Ser kroimy w plasterki i układamy na cieście.

 

S2910015

Układamy odsączone plasterki pomidorów. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika o temperaturze 220 stopni C.

 

S2910016

Układamy listki świeżej bazylii. Życzę Wam smacznego. Papa! Zapraszam również na mój kanał z filmikami o Prowansji na You Tube.