DouceProvence 10 min. 50 min.

 

 

 

S3120007

 

La Bohémienne provençale : very simple and tasty way to prepar egg-plants.

 

Ingredients:

  • egg-plants : 3
  • onions : 2
  • tomatos : 4
  • olive’s iol : 2 soup-spoons
  • garlic : 6 cloves
  • herbes de Provence, bay-leaves
  • salt, pepper

 

S3120002

Pokrojona cebule szklimy na oliwie, dodajemy pokrojone w kostkę bakłażany i pomidory oraz ząbki czosnku w całości ze skórka. Dodajemy liście laurowe i zioła prowansalskie. Solimy i pieprzymy.

 

S3120003

Przykrywamy garnek i dusimy na bardzo małym ogniu przez około 50 minut. Od czasu do czasu sprawdzamy, czy potrawa nie przywarła do dna i delikatnie mieszamy, ewentualnie możemy dodać parę kropli wody. Warzywa maja być uduszone ale w żadnym razie nie rozgotowane!

 

S3120011

Wyciągam liście laurowe, dekoruję listkami świeżej bazylii i podaję. Pa pa!