10 min. 15 min.
Majowe kwiaty akacji w aromatycznej czarnej czekoladzie na delikatnym chrupiącym spodzie. Finezja i smak.
Składniki:
- czekolada ciemna, minimum 70% kakao : 100 gramów
- masło: 2 łyżeczki
- czerwona, łagodna mielona papryka: 1 szczypta
- świeże kwiaty akacji z łodyżkami: 10
- ciasto à filo lub bardzo cienkie ciasto kruche : 1 arkusz
Z ciasta wykrawamy podłużne ciasteczka, smarujemy żółtkiem i zrumieniamy w piekarniku.

Czekoladę z masłem rozpuszczamy na minimalnym (!!!) ogniu, nieustannie mieszając drewniana łyżką aż do uzyskania gładkiego, błyszczącego kremu.

Kwiaty zanurzamy w czekoladzie z obu stron. Najlepiej posłużyć się szczypcami. Kwiaty oblane czekoladą układamy na chrupiących ciasteczkach.
Brak komentarzy