DouceProvence 10 min. 15 min.

S2330026 W czasie swojego pobytu w Nohant, w willi francuskiej pisarki George Sand, Chopin szczególnie dużo pracował. Lubił komponować nocą. Aby sen nie zakłócał jego weny twórczej, George przygotowywała mu gorącą czekoladę  według specjalnego przepisu. Do tej pory pozostał on sekretem. Spróbujmy uchylić rąbka tajemnicy.

 

 

Składniki na dwie filiżanki: czekolada gorzka Goplana : 120 gramów,  mleko : 0,5 l,  cynamon : 1 mała łyżeczka  wanilia : 1 laska,  cukier ciemny : 50 gramów, sól : szczypta     S2330008

S2330009

Mleko zagotowujemy z rozciętą laską wanilii.

 

S2330012

Dodajemy startą czekoladę, cynamon

 

S2330014

szczyptę soli

 

S2330016

i cukier.

 

S2330017

Podgrzewamy na małym ogniu nieustannie (inaczej czekolada się przypali!) mieszając.

 

S2330024

Delektujemy się słuchając na przykład “Grande valse brillante”.

Z czekoladową nutą