DouceProvence 10 min. 30 min.

 

 

IMG_0786

 

Zaczyna się sezon na dynie. To pyszne i proste do wykonania danie, które nie może się nie udać!

Potrzebne nam będą:

  • dynia:1
  • cebule:2
  • kawałki boczku, kiełbasy lub pieczonego mięsa:3 łyżki
  • ostry, tarty ser:1 łyżka
  • ryż ugotowany:2 łyżki
  • olej z oliwek:2łyzki
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz

 

 

S1660003

ucinamy kapelusz nożem i przy pomocy łyżki wyciągamy pestki i wszystkie inne niepotrzebne śmieci ze środka

  1. Cebule kroimy  w kostkę  i podsmażamy na oliwie.
  2. Dodajemy boczek i smażymy jeszcze chwilę.
  3. Dodajemy ryż, ser i przyprawy. Solimy, pieprzymy, mieszamy.
  4. Wkładamy do uprzednio wydrążonej dyni i przykrywamy kapeluszem, jeżeli takowy posiadamy.
  5. Dynię wkładamy do żaroodpornego naczynia na dno którego wlaliśmy 2,3 łyżki wody.
  6. Pieczemy około 30 minut w 200 C.

 

IMG_0786

mniam

rowana, zapiekana dynia to bardzo przyjemne danie na jesienne i zimowe chłody. Otuli nas niczym ciepła, misiowa kołderka.

Potrzebne nam będą:

  • dynia:1
  • cebule:2
  • kawałki boczku, kiełbasy lub pieczonego mięsa:3 łyżki
  • ostry, tarty ser:1 łyżka
  • ryż ugotowany:2 łyżki
  • olej z oliwek:2łyzki
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz
S1660001

proponuję wybrać małą dynię Potimaron

 

 

S1660003

ucinamy kapelusz nożem i przy pomocy łyżki wyciągamy pestki i wszystkie inne niepotrzebne śmieci ze środka

  1. Cebule kroimy  w kostkę  i podsmażamy na oliwie.
  2. Dodajemy boczek i smażymy jeszcze chwilę.
  3. Dodajemy ryż, ser i przyprawy. Solimy, pieprzymy, mieszamy.
  4. Wkładamy do uprzednio wydrążonej dyni i przykrywamy kapeluszem, jeżeli takowy posiadamy.
  5. Dynię wkładamy do żaroodpornego naczynia na dno którego wlaliśmy 2,3 łyżki wody.
  6. Pieczemy około 30 minut w 200 C.

 

IMG_0786

mniam