DouceProvence 10 min. 15 min.

 

 

 

S2410025

Nadeszła pora czereśni. Przygotujmy klasyczne francuskie ciasto: clafoutis aux cerises, pyszne i proste ciasto z czereśniami.

Składniki:

  • czereśnie : 600 gramów
  • cukier : 200 gramów
  • jajka : 2
  • mąka : 200 gramów
  • mleko : 1 szklanka
  • masło : 100 gramów
  • sól : szczypta

S2410005

 

 

S2410007

Oddzielić żółtka od białek. Zółtka ubić z cukrem.

 

 

S2410009

Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.

 

 

S2410011

Wlać mleko i wymieszać. Masa ma być idealnie gładka i jednolita!

 

 

S2410013

Rozpuścić masło na małym ogniu.

 

 

S2410014

Dodać do ciasta i wymieszać.

 

 

S2410017

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.

 

 

 

 

S2410021

Wysmarowaną masłem formę wyłożyć czereśniami.

 

 

S2410022

Czereśnie zalać ciastem. Wstawić do piekarnika o temperaturze 200 stopni C na około 40 minut.

 

 

S2410025

Mniam. Najlepsze jest lekko ciepłe. Pa pa!