DouceProvence 10 min. 45 min.

czosnek marynowny w oliwie i ziołach pyszny i zdrowy przepis śródziemnomorski

 

Czosnek marynowany w oliwie i ziołach to  przepis prosty, zdrowy i nadzwyczaj smakowity, prosto wyjęty z przepisów kuchni śródziemnomorskiej. Przygotowane w ten sposób ząbki czosnku posłużą nam jako pyszny dodatek do jarzyn, sałatek, sosów, mięs i ryb. Kiedy zużyjecie już cały czosnek aromatyczna oliwa będzie świetna do  duszenia mięsa i jarzyn oraz sporządzania sosu vinaigrette. Zaprawa przygotowywana jest przy użyciu niskiej temperatury, co pozwala zabezpieczyć wszystkie wartości odżywcze oliwy z oliwek i czosnku. Zachęcam gorąco  do skorzystania z tego przepisu!

Ważna uwaga dotycząca przechowywania czosnku. W chłodnym miejscu (piwnica …) możemy słoik  przechowywać do dwóch tygodni, a w lodówce dłużej.

 

Składniki:

  • czosnek: 3 główki o dużych ząbkach
  • tymianek: 2 gałązki
  • rozmaryn: 2 gałązki
  • czarny pieprz: 7 ziaren
  • gruba sól morska: 10 gramów
  • oliwa z oliwek: około 100 ml

czosnek marynowany w oliwie i ziołach pyszny i zdrowy przepis śródziemnomorski

 

czosnek marynowany w oliwie i ziołach pyszny i zdrowy przepis śródziemnomorski

Czosnek dzielę na ząbki i zdejmuję jedynie pierwszą, wierzchnią skórkę.

 

czosnek w oliwie i ziołach przepis środziemnomorski

Ząbki wkładam do garnka.

 

czosnek w oliwie i ziołach pyszny przepis śródziemnomorski

Wkładam ziarna pieprzu.

 

czosnek mrynowany  w oliwie i ziołch przepis śródziemnomorski

Wsypuję 1 łyżeczkę grubej morskiej soli.

 

czosnek marynowany przepis

Wkładam tymianek i rozmaryn.

 

czosnek marynowany przepis

Wlewam oliwę z oliwek. Ząbki powinny być zaledwie przykryte oliwą.

 

 

czosnek marynowany w oliwie i ziołach przepis śródziemnomorski

Stawiam garnek na bardzo małym ogniu i podgrzewam przez 45 minut. Uwaga!!! Ogień ma być minimalny, oliwa ma jedynie lekko drżeć, w żadnym wypadku wrzeć ani bulgotać!!! Od tego zależy pomyślny przebieg naszej kulinarnej operacji! Następnie zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia.

 

czosnek marynowany w oliwie i ziołach przepis śródziemnomorski

Czosnek i zioła przekładam do słoika i zalewam oliwą, która służyła mi do duszenia. Słoik szczelnie zamykam i w ten sposób przechowuję. Zwróćmy uwagę aby przy każdorazowym wyciąganiu ząbków ze słoika posługiwać się czystą łyżeczką i zawsze dobrze zamknąć słoik. Przesyłam dużo pozdrowień ze słonecznej Prowansji!