DouceProvence 15 min. 13 min.

Czekoladowe ciasto z orzechami włoskimi

Czekoladowe ciasto z orzechami włoskimi

 

Przepyszne ciasto z ciemnej czekolady, nadziewane włoskimi orzechami  i  z  warstwą chrupiących migdałów. Przygotowanie nie zabierze nam więcej niż 15 minut, pieczenie 13 minut, zdobienie 5 minut. Zawsze się udaje i zawsze jako pierwsze znika ze stołu.

 

Składniki:

  • czekolada ciemna,  min. 70% kakao : 150 gramów
  • jajka : 3
  • cukier (najlepiej trzcinowy) : 120 gramów
  • masło : 150 gramów + 1 łyżeczka
  • mąka : 50 gramów
  • orzechy włoskie : 50 gramów (bez łupiny)
  • płatki migdałowe : 50 gramów

 

Czekoladowe ciasto z orzechami włoskimi

 

Czekoladowe ciasto z orzechami włoskimi

Jajka ubijmy z cukrem do otrzymania białej, puszystej masy.

 

Czekoladowe ciasto z orzechami włoskimi

Dosypujemy mąkę i jeszcze chwile ubijamy.

 

Czekoladowe ciasto z orzechami włoskimi

Rozpuszczamy na bardzo małym ogniu 150 gramów masła i 100 gramów czekolady podzielonej na małe kawałki.

 

 

ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi i migdałami

Po krótkim wystudzeniu dodajemy rozpuszczoną czekoladę do masy jajecznej.

Czekoladowe ciasto z orzechami włoskimi

Dodajemy orzechy włoskie i mieszamy masę drewnianą łyżką.

 

 

 

ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi i chrupiącymi migdałami

Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką.

 

ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi i chrupiącymi migdałami

Ciasto wkładamy na 13 minut do piekarnika o temperaturze 220 stopni C. Uwaga, ciasto powinno w środku pozostać lekko wilgotne. Najlepiej zrobić test patyczkiem, który po zanurzeniu w cieście na środku powinien być lekko lepki i wilgotny.

 

ciasto czekoldowe z orzechami wloskimi i chrupiącymi migdałami

W tym czasie podpiekamy płatki migdałowe na suchej patelni. Ruszajmy patelnią aby się nie przypaliły !

 

ciasto czekoaldowe z orzechami włoskimi i chrupiacymi migdałami

W garnuszku, na bardzo małym ogniu i stale mieszając rozpuszczamy 1 łyżeczkę masła i pozostałe 50 gramów czekolady.

 

ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi i chrupiącymi migdałami

Upieczone ciasto wyciągamy z formy i schładzamy przez około 10 minut. Następnie smarujemy polewą czekoladową i posypujemy uprażonymi migdałami.

 

ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi i chrupiącymi migdałami

Nasz Czarny Sekret jest gotowy. Prawda, że wygląda pięknie? Mi już ślinka cieknie :) Pa pa pa!