DouceProvence 3 min. 15 min.

czarny sos i awokadoCzarny sos i awokado to małżeństwo doskonałe. Słodko-kwaśny smak sosu idealnie komponuje się z kremową, delikatną strukturą warzywa. Niewątpliwym plusem są również niepodważalne wartości odżywcze sosu (oliwa z oliwek, drożdże piwne…) i minimalna ilość czasu potrzebna na jego wykonanie. Serdecznie polecam!

 

Składniki dla 2 osób:

  • ocet balsamiczny: 1 łyżka
  • oliwa z oliwek: 3 łyżki
  • sól: szczypta
  • drożdże piwne w proszku: 2 łyżki

S4350009

 

Sposób wykonania:

Do miseczki wsypać szczyptę soli i wlać ocet balsamiczny. Wymieszać. Poczekać, aż sól  się rozpuści. Dolać oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszać, aż do momentu kiedy sos będzie jednolity. Wsypać drożdże piwne i ponownie mieszać. Sos powinien mieć konsystencję gładkiego  majonezu. Awokado dzielimy (ostrym, zwinnym nożem!) wzdłuż na pół, wyciągamy pestkę i wlewamy sos. Mniam.