DouceProvence 10 min. 15 min.

S3560014Cytryny zaprawione w oliwie z oliwek i soli to typowa  przyprawa kuchni śródziemnomorskiej. Trudno sobie bez niej wyobrazić przyrządzenie wielu dań rybnych,  mięsnych i wegetariańskich pochodzących z tego regionu. Cytryny pozostawione w marynacie na trzy  tygodnie stają się prawdziwym smakołykiem. Rozpływają  się w ustach, są soczyste, delikatne  i  niezwykle aromatyczne. Możemy je dodać do gotowanego ryżu,  drobiu , baraniny, duszonej wieprzowiny i cielęciny.   Przyrządzenie tego specjału nie zajmie nam więcej niż 10 minut.

 

Składniki:

  • cytryny: 2 (najlepiej z naturalnej, ekologicznej uprawy)
  • oliwa z oliwek
  • gruba, morska, szara sól

cytryny w oliwie kuchni śródziemnomorska

 

cytryny w oliwie i soli przepis śródziemnomorski

Cytryny wraz ze skórą szorujemy pod wodą.

 

cytryny w oliwie kuchnia śródziemnomorska

Odkrawamy końcówki cytryn.

 

cytryny w oliwie kuchnia sródziemnomorska

Następnie kroimy je wzdłuż w ósemki.

 

cytryny w oliwie kuchnia śródziemnomorska

Ustawiamy pierwszą warstwę owoców w słoiku.

 

cytryny w oliwie przepis sródziemnomorski

Owoce posypujemy warstwą grubej, szarej, morskiej soli.

 

cytryny w oliwie kuchnia śródziemnomorska

Polewamy obficie oliwą z oliwek.

 

Podobnie postępujemy z drugą warstwą owoców. Odrobine je ugniatamy, posypujemy grubą solą i polewamy oliwą. Uwaga, bardzo ważne jest, aby żaden fragment górnej warstwy nie pozostał odkryty. Wszystko musi być idealnie przykryte oliwą. W innym wypadku nabrałoby nieciekawego czarnego koloru. Gdy już upewnimy się, że wszystko sympatycznie zalega pod oliwną kołderką, przykrywamy słoik szczelna zakrętką i wstawiamy do lodówki na trzy tygodnie. Po tym czasie możemy otworzyć nasz słoik i cieszyć się zawartością. Zwróćmy uwagę, aby owoce zawsze były przykryte oliwą. Zamknięty słoik przechowujemy w lodówce. Pozostałą oliwę możemy użyć w różnoraki sposób: do przygotowywania sałatek, sosów, doprawiania mięs i ryb. Pomysłów nie brakuje.

 

Oto owoc naszych kulinarnych wyczynów. Życzę Wam dużo przyjemności w kuchni, bo przecież o to tak naprawdę tu chodzi. Pozdrawiam gorąco z Prowansji !