DouceProvence 10 min. 35 min.

 

Clafoutis: ciasto czereśniowe najlepsze

Clafoutis to bez cienia wątpliwości najlepsze  ciasto czereśniowe jakie kiedykolwiek jadłam. Z jego jedzeniem wiążą się zawsze przyjemne emocje ponieważ jest to ciastko wybitnie sezonowe i jego degustacja oznacza, że właśnie już za chwilę rozpocznie się oczekiwane od dawna lato. Są dwie szkoły przyrządzania clafoutis: ta z pestkami i ta bez. Ja zdecydowanie wolę tę z pestkami ponieważ uważam, że pestki dodają  ciastu niepowtarzalnego aromatu i charakterku. Cóż sympatyczniejszego niż zajadanie w ciepły czerwcowy wieczór letniego clafoutis z kulką waniliowych lodów? Clafoutis jest ciastem nieskomplikowanym i  wybitnie rustykalnym, idealnym na pikniki i letnie  biesiadowanie w plenerze. Można je również zamrozić i zimową, śnieżną  porą  cieszyć się czerwcowymi przysmakami.

Składniki:

  • czereśnie: 600 gramów
  • cukier do posypania wierzchu: 30 gramów
  • masło do posmarowania formy: 20 gramów

Krem:

  • mąka: 100 gramów
  • cukier: 60 gramów
  • jajka: 4
  • masło rozpuszczone: 60 gramów
  • mleko: 250 ml

Clafoutis-ciasto czereśniowe najlepsze

 

Formę smarujemy masłem i wkładamy czereśnie bez ogonków (ale z pestkami).

Clafoutis:ciasto czereśniowe najlepsze

Jajka ubijamy na biało z cukrem.

 

 

S4890011

Dodajemy mąkę.

 

Clafoutis: ciasto czereśniowe najlepsze

Wlewamy mleko. Mieszamy do połączenia wszystkich składników.

 

S4890013

Dodajemy roztopione, niezbyt gorące masło. Mieszamy.

 

S4890016

Zalewamy czereśnie kremem i wstawiamy na 35 minut do piekarnika o temperaturze 200°C. Pięć minut przed końcem pieczenia, wyciągamy ciasto, wierch posypujemy cukrem i wstawiamy pod grill(uwaga na przypalenie, koniecznie ustawcie minutnik!!!) Ten ostatni krok z grillowanym wierzchem można pominąć.

 

Clafoutis: ciasto czereśniowe najlepsze

Idealnie jeżeli po zalaniu masą czereśnie są trochę widoczne. To jest akurat proporcja na klasyczną formę o średnicy około 24 cm.

 

S4890019