DouceProvence 20 min. 90 min.

S4290002

 

Cielęcina w białym sosie zwana po francusku Blanquette to prawdziwy zabytek tradycyjnej kuchni francuskiej. Idealne danie na „proszony” obiad czy kolację. Sos śmietankowo-cytrynowy doskonale  komponuje się z delikatnym, rozpływającym się w ustach,  cielęcym mięsem.

Składniki dla 4 osób:

  • cielęcina , na przykład łopatka, pokrojona na kawałki: 1 kg
  • oliwa: 2 łyżki
  • mąka: 2 łyżki
  • cebula: 3 średnie
  • marchew: 3 średnie
  • por: 1
  • goździki: 2
  • badian (jeżeli ktoś lubi): 1 gwiazdka
  • białe, wytrawne wino: 250 ml
  • woda: 250 ml
  • śmietana: 250 ml
  • żółtka jaj: 2
  • sok z 1 cytryny
  • liść laurowy: 2
  • tymianek: 3 gałązki lub 1 łyżeczka zmielonego
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz

 

 

S4270002

potrawka cielęca w białym sosie, kuchnia francuska

Podsmażam mięso na oliwie z obu stron przez około 5 minut.

 

potrawka cielęca w białym sosie, kuchnia francuska

Cebulę obieram ze skóry i wbijam w nią 2 goździki.

 

potrawka cielęca w białym sosie, kuchnia francuska

Marchew i por obieram i kroję na kawałki.

 

 

potrawka cielęca w białym sosie, kuchnia francuska

Podsmażone mięso posypuję dwiema łyżkami mąki i mieszam.

 

 

 

S4270008

Wlewam 250 ml białego wina. Mieszam.

 

S4270009

Solę i pieprzę.

 

potrawka cielęca w białym sosie, kuchnia francuska

Dolewam wodę. Mięso powinno być lekko przykryte wodą.

S4270011

Dorzucam pokrojone warzywa.

 

S4270012

Dorzucam liście laurowe, badian i zioła.

 

potrawka cielęca w białym sosie, kuchnia francuska

Garnek przykrywam i podgrzewam na małym (!!!) ogniu przez 90 minut.

 

S4270014

Po tym czasie wyciągam zioła i korzenie. Dolewam sok z jednej cytryny.

 

S4270016

W miseczce mieszam dokładnie śmietanę z dwoma żółtkami. Dolewam trzy łyżki gorącego sosu. Mieszam.

 

S4270017

Wlewam do gorącego sosu i dokładnie mieszam.

 

S4270018

Podgrzewam na bardzo małym ogniu przez około 10 minut.

 

S4290002

Posypuję zieloną pietruszką i podaję. Blanquette idealnie smakuje z ryżem lub ziemniakami i lampką białego wina. Smacznego!