DouceProvence 10 min. 15 min.

Oto najszybszy i absolutnie niezawodny przepis na kruche ciasto na tartę. Jeżeli nagle, o północy, najdzie Was ochota na ciepłą, chrupiącą tartę  to ten przepis jest akurat dla Was. Nie wymaga ani długiego  wyrabiania ani wielogodzinnego  wychładzania w lodówce. Jest gotowe tu i teraz.

 

Składniki na formę o średnicy około 24 cm:

  • mąka: 250 gramów
  • masło: 125 gramów
  • woda: 50 ml
  • żółtko: 1
  • sól: szczypta

 

ciasto na tarte w 5 minut

Mąkę wsypujemy do miski. Robimy dziurę mniej więcej na środku. Żółtko mieszamy łyżką z 50 ml wody i wlewamy do dziury.

 

ciasto na tartę w 5 minut

Wsypujemy szczyptę soli. W tym momencie możemy również wsypać różne przyprawy, jeżeli chcemy żeby ciasto miało jakiś szczególny aromat. Mogą to być na przykład mielone, suche zioła, korzenie, pestki, nasiona itp.

 

ciasto na tartę w 5 minut

Wkładamy masło w kawałkach. Wszystko mieszamy łyżką, a następnie ręką, do uzyskania jednolitej masy. Formujemy kulę, na stół wysypujemy trochę mąki, żeby ciasto się nie przyklejało i wałkujemy na mniej więcej średnicę formy.

 

S4740014

Rozwałkowane ciasto przenosimy do wysmarowanej masłem formy. Ewentualnymi dziurami i brakami w ogóle się nie przejmujemy ponieważ wszystko można idealnie połatać i pozaklejać. Ciasto w wielu miejscach dziurkujemy widelcem i gotowe. Możemy je teraz albo od razu podpiec „na biało” przez około 6 minut w 220 stopniach i dopiero potem nakładać wierzch i piec ( dobrze jest tak zrobić kiedy nadzienie jest bardzo wilgotne, to pozwoli zachować chrupkość ciasta) albo od razu garnirować i wkładać do pieca.