DouceProvence 10 min. 13 min.

 

Najprostsze i najlepsze ciastko czekoladowe na świecie. W sam raz na świętowanie końca sesji. Mam nadzieję, że Ci będzie, Jacku,  smakowało.

 

 

Składniki:

  • czekolada ciemna:100 gramów
  • masło:150 gramów
  • jajka:3
  • cukier:120 gramów
  • mąka:50 gramów

 

 

 

 

S1700002

 

S1700005

Rozpuszczamy masło w garnku na bardzo małym ogniu

S1700007

Dodajemy czekoladę połamaną na małe kawałki i rozpuszczamy nieustannie mieszając

S1700009

aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

S1700011

Jajka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy mąkę i mieszamy

S1700012

Dodajemy lekko przestudzoną czekoladę z masłem i wszystko razem dobrze mieszamy.

 

S1700014

Wylewamy masę do wysmarowanej masłem formy

S1700016

i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 220 C na 13 minut.

 

S1700017

Wyciągamy ciastko z piekarnika Ważna uwaga: ciasto ma być w środku kremowe, to nie ma być babka piaskowa tylko ciastko z przypieczonym wierzchem i wilgotnym środkiem!!! Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem po ok. 12 minutach !

 

S1700019

i dekorujemy migdałami.