DouceProvence 10 min. 15 min.

bukiet aromatów  francuski praktyczny wynalzek

 

Klasyczny, francuski bukiet aromatów i ziół, czyli bouquet garni, składa się z liści laurowych, gałązek tymianku, majeranku i odrobiny rozmarynu. Wszystko razem związujemy dokładnie sznurkiem (koniecznie naturalnym, żeby nie było problemów w gotowaniu) i pozostawiamy dość długi ogonek. Tak spreparowany, pachnący  bukiecik wkładamy do naszej duszącej się potrawy. Gdy jest ona już gotowa, wystarczy pociągnąć  za sznurek i jednym ruchem wyjąć wszystkie przyprawy. Nie ma problemu z szukaniem wygotowanych ziół.  Skład bukietu możecie sobie komponować według gustu i potrzeb. We francuskiej tradycyjnej kuchni bouquet garni składa się z wyżej wymienionych ziół i z powodzeniem  aromatyzuje zupy, potrawy warzywne, mięsne i rybne.

 

bukiet aromatow, franuzki praktyczny wynalazek

Tradycyjna przyprawa pieczeni wołowych i cielęcych.

 

bukiet aromatów, francuski, praktyczny wynalazek

Idealny na przykład do przyrządzania Osso buco

 

S3960003

albo soczewicy. Przepisy na wszystkie dania znajduja się na blogu. Polecam serdecznie!