DouceProvence 10 min. 15 min.

Awokado, pomarańcza, migdały...przepis śródziemnomorski

Sałatka z awokado, pomarańczy, oliwek i  chrupiacych migdałów doskonale wpisuje się w klimaty kuchni śródziemnomorskiej. Ostrości dodają jej krążki cebuli i lekko słodkawe, rozgrzewające ziarna czerwonego pieprzu. Czerwony (zwany również różowym) pieprz jest bardzo aromatyczny i 90% mniej ostry niż pieprz czarny.

 

Składniki dla 2 osób:

  • awokado: 1
  • pamarańcza: 1
  • migdały w płatkach lub orzeszki piniowe: ok. 10 gramów
  • cebula pokrojona w krążki: 1/2 małej
  • oliwa z oliwek: 2 łyżki
  • sok z cytryny: 1 łyżka
  • zielona pietruszka, drobno pokrojona: 1 łyżeczka
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • czarne oliwki: 6
  • ziarna czerwonego pieprzu do dekoracji i dla podgrzania smaku: kilka

Awokado, pomarańcza, migdały...przepis śródziemnomorski

 

Sposób wykonania:

  1. Pomarańczę obieram i kroję na dość grube plasterki.
  2. Awokado przecinam na pół, wyciagam pestkę, obieram ze skóry i kroję na kawałki.
  3. Oliwę z oliwek mieszam z solą, pieprzem i  sokiem cytrynowym, dodaję  pokrojoną drobno zieloną pietruszkę. Połowę sosu wylewam na kawałki awokado, delikatnie mieszam i  odstawiam.
  4. Na talerzu układam plasterki pomarańczy, na ich wierzchu krążki cebuli. Polewam pozostałym sosem, dokładam awokado, migdały (orzeszki), oliwki i ziarna czerwonego pieprzu.

 

S5920002