DouceProvence 10 min. 15 min.

 

awokado, grejpfrut, czerwony pieprz

 

Awokado, grejpfrut i czerwony pieprz to skladniki, które doskonale się razem komponują. Sałatka jest lekka, orzeźwiająca i niezwykle aromatyczna. Jej przygotowanie zajmie nam zaledwie kilka minut.  Gorąco polecam ten przepis.

 

Składniki dla 2 osób:

  • awokado: 1
  • grejpfrut: 1/2
  • sok z cytryny: 4 łyzki  (może być limonka)
  • oliwa z oliwek: 2 łyżki
  • ziarna czerwonego pieprzu (czerwony pieprz jest lekko słodki, rozgrzewający i chrupiacy, 80% mniej ostry niż pieprz czarny)): 1 łyżeczka
  • gałka muszkatałowa zmielona: 1/2 łyżeczki
  • sól

awokado, grejpfrut, czerwony pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Obieram  i kroję na kawalki awokado.
  2. Sok z cytryny mieszam ze solą. Gdy sól  dokładnie się rozpuści, dodaję oliwę i mieszam  do idealnego połączenia składników.
  3.  Sosem polewam kawałki awokado i odstawiam do lodówki. W tym czasie obieram grejpruta ze sóry, dokładnie zdejmuje białą skórke (jest gorzka) i kroję na kawałki.
  4. Kawałki grejpruta dokładam do sałatki, posypuję gałką muszkatałową , ziarnami czerwonego pieprzu, delikatnie mieszam i podaję.